Uitstap naar Antwerpen
Bezoek aan de Wolsack en de Hofkamer

Gegidste wandeling in de Sint-Andrieswijk

Vrijdag 13 mei 2022

Den Wolsack is een verborgen pareltje in hartje Antwerpen. Het monumentale huis dankt zijn naam aan de 14de-eeuwse wolnijverheid, maar heeft vandaag een 18de-eeuws uitzicht.

Achterin de tuin van den Wolsack ligt de Hofkamer, een prestigieuze pronkkamer waar belangrijke gasten werden ontvangen.

Het pronkstuk van De Hofkamer is zonder twijfel de majestueuze plafondschildering goden op de Olympusberg. De schilder is onbekend, maar het is wel een meester geweest in het toepassen van quadratura. Dit wil zeggen dat er een diepte-effect is, het lijkt of de schouw en de muren verder doorlopen naar de hemel.

Op de eerste verdieping vind je het boekentoilet, het meest luxueuze wc-vertrek uit die tijd. De ruimte werd volledig ingericht als imitatiebibliotheek, de toiletpot heeft het uitzicht van een stapel boeken.

Boekentoilet in de Hofkamer
Boekentoilet in de Hofkamer

Zowel het boekentoilet als de plafondschildering zijn uniek in België!

Het volkse Sint-Andrieskwartier kreeg de bijnaam Parochie van miserie. Tot ver in de 20ste eeuw heersten hier sociale wantoestanden en armoede. Dit is echter niet altijd zo geweest. In de roemruchte Sint-Michielsabdij logeerden tot eind 18de eeuw alle voorname gasten die Antwerpen bezochten. Bovendien verraden de kunstschatten van de Sint-Andrieskerk dat hier ooit ook rijker volk woonde.

Sint-Andrieskerk Antwerpen
Sint-Andrieskerk Antwerpen

De Sint-Andrieswijk heeft ook grote schrijvers als Hendrik Conscience en Lode Zielens voortgebracht.

In zijn roman Moeder waarom leven wij? beschrijft Zielens de armoede en harde struggle for life in zijn buurt. Moeder Netje kreeg er zelfs een standbeeld. Zotte Rik, zatte Nel, Janneke de Zolderzeiker en Mie Trottinet... waren lang niet de enige volkse figu-ren die in deze wijk woonden. Arme mensen, havenarbeiders, zakkennaaisters, koffie-boonwijven en leurders… God moet zijn getal hebben!

Maar het is ook wel in deze buurt dat ooit keizer Karel logeerde in de Sint-Michielsabdij en dat Napoleon Bonaparte zijn scheepswerven liet optrekken. Zelfs Pieter Paul Rubens woonde er ooit en trouwde er met zijn buurmeisje Isabella Brant.

Deze oude armenwijk kreeg gedurende de laatste jaren hier en daar echt een trendy look, maar toch proef je nog de sfeer van een rustig dorp in het warme volkshart van de histori-sche stad.

Een deskundige gids leidt ons rond.